Je bent een nieuw of bestaand bedrijf en je beschikt over een website. Een website waar goede content op staat en waar je erg je best op hebt gedaan. Echter trekt deze website nauwelijks bezoekers naar zich toe. Een oorzaak hiervan kan zijn dat jouw website een te lage positie in de Google zoekresultaten heeft, waardoor het niet gezien wordt. Linkbuilding is dé oplossing! Benieuwd naar wat linkbuilding precies is en hoe je backlinks verzameld? In dit artikel leg ik je alles uit!

Wat zijn backlinks?

Om te begrijpen wat linkbuilding precies is, is het van belang dat je weet wat backlinks zijn. Een backlink is in feite een aanklikbare link die van de ene, naar de andere website leidt. Dit wordt ook wel een inkomende link, externe link of inbound link genoemd.

Backlinks zijn tegenwoordig overal te vinden. Bijvoorbeeld op nieuwssites, als ze verwijzen naar een bepaalde bron. Of op blogs, als ze verwijzen naar een blogger of website voor meer informatie. Een backlink is meestal blauw van kleur. Hieronder een voorbeeld:

Waarom backlinks?

De reden dat backlinks cruciaal zijn voor jouw website is omdat het bepaalt of jij goed scoort in Google. Google ziet een backlink als een soort aanbeveling van de ene website, voor de andere website. Elke backlink die naar jouw website linkt ziet Google als ‘stem’ voor jouw website. Hoe groter de hoeveelheid backlinks die leidt naar jouw website, hoe hoger jouw website in de Google zoekresultaten. Een betere positie in de Google zoekresultaten zorgt voor een groter bereik en voor meer bezoekers op jouw website, precies wat je wilt dus!

De reden dat Google veel waarden hecht aan backlinks is omdat het in de meeste gevallen geen andere maat heeft om mee te meten: Als er 10 websites bestaan die die alles keurig op orde hebben; de techniek is goed en de content op verschillende pagina’s is goed, dan heeft Google alleen backlinks over om websites te onderscheiden.

Hoe werken backlinks?

Google gebruikt backlinks om te bepalen hoe autoritair je website is. Dit is te vergelijken met aanbevelingen uit het ‘offline leven’. Stel je voor; je bent op zoek naar een diëtist en er zijn een aantal mensen uit je omgeving die je verwijzen naar diëtist A, maar je hoort vrij weinig over diëtist B, dan is de kans groot dat je kiest voor diëtist A.

Als jouw website 15 backlinks heeft, maar de eerste 7 zoekresultaten in Google hebben rond de 100 backlinks, dan is het vrij logisch dat Google jouw website als ‘minder belangrijk’ ziet en je dus een lagere positie hebt.

Verschillende soorten backlinks

Niet alle backlinks zijn hetzelfde, ook dit is makkelijk vergelijkbaar met een situatie uit het ‘offline leven’. Stel je voor: Je bent op zoek naar een lekker restaurant. Je vriendin beveelt het restaurant van haar ouders aan. Dit zal een ander soort effect op je hebben als een bepaald restaurant wordt aanbevolen door een BN’er of als een restaurant staat in de top 10 lijst van beste restaurants in Nederland.

Hetzelfde geldt voor backlinks; Hoe hoger de autoriteit van de website die de backlink geeft, hoe positiever dat is voor jou als ontvanger. Als jouw website 20 backlinks heeft van niet autoritaire websites, die een lage positie in Google hebben en jouw concurrent heeft 20 backlinks die komen van autoritaire websites zoals AD.nl, dan komt de website van de concurrent boven jouw website te staan.

Het verschil kan hem ook zitten in de relevantie van de pagina waarop de backlink wordt geplaatst. Ontvangt deze pagina veel linken of geen? Ofwel: Wordt deze pagina aanbevolen door andere pagina’s of niet? Je kan je voorstellen dat als je een backlink ontvangt vanuit een pagina die zelf ook veel linken ontvangt, dit beter scoort dan een backlink uit een pagina die geen linken ontvangt.

Gerelateerde websites

Dan is er nog een laatste maat waarmee gemeten wordt: Hoe gerelateerd is jouw website aan de pagina waaruit jij de backlink ontvangt? Ofwel: Is er enigszins een verband tussen jouw website en de pagina? Ben jij bijvoorbeeld een diëtist die een backlink ontvangt vanuit een blog over eten of ontvang jij een backlink vanuit een forum over motoren?

Google wordt steeds beter in het onderscheiden van deze verbanden.

Probeer dus zoveel mogelijk backlinks te verzamelen van websites die een verband hebben met het onderwerp van jouw website, zo gerelateerd mogelijk.

Dus..Wat is linkbuilding?

Het proces om backlinks naar je website te krijgen noem je linkbuilding. Op SEO-gebied is dit een van de moeilijkste aspecten. Je bent afhankelijk van andere websites; iemand moet tenslotte een link naar jouw website plaatsen, deze link kan je helaas niet zelf plaatsen.

Maar hoe zorg je ervoor dat je deze backlinks krijgt? Hier zijn enorm veel strategieën voor. Een van de bekendste en populairste strategieën is gastbloggen. Een gastblog is een artikel of blog die iemand voor 1 keer of voor een bepaalde tijd schrijft/bijhoudt. Dit wordt geschreven door iemand buiten het bedrijf, een gast dus.

Een gastblog schrijf je over een onderwerp dat gerelateerd is aan de website waar je de gastblog voor schrijft en je eigen website. Via een gastblog krijg je de mogelijkheid om naamsbekendheid te creëren, kun je laten zien over welke kennis je beschikt en krijg je de kans om een backlink te plaatsen naar jouw pagina of website.

Een voorbeeld: Je hebt een webshop die pannen verkoopt en je bent bezig met het verzamelen van backlinks. Je hebt een website gevonden, een recepten website/blog, waar je een gastblog op mag schrijven. Je schrijft een recept die perfect te maken is met een bepaald soort pan die jij verkoopt. Ergens in dit artikel plaats je een link naar jouw webshop. Dit doe je vervolgens bij verschillende sites, op deze manier verzamel je backlinks.

Ben je benieuwd naar de vele andere linkbuilding strategieën? Neem dan een kijkje op deze pagina: 103 linkbuilding strategieën.

Linkbuilding zal dus zorgen voor een hogere positie in Google en daardoor ook een groter bereik en meer bezoekers. Het kan soms een tijd duren voordat je verschil gaat zien, maar het is het meer dan waard!

Ik hoop dat deze blog jouw kennis over linkbuilding en backlinks heeft verbreed en dat het jou op weg zal helpen met het optimaliseren van jouw website of pagina. Heel veel succes!